Gezin beschermen

Geplaatst op: 20-08-2014

Google vindt het belangrijk dat alle mensen die gebruik maken van hun dienst, dit op een veilige manier kunnen doen. Net zoals ze het belangrijk vinden om jongeren om te leren gaan met de veiligheid online en op internet. Hiervoor hebben zijn een aantal prioriteiten vastgelegd. Zo is de eerste prioriteit dat ouders en leerkrachten de middelen moeten hebben om te beslissen wat de jongeren online krijgen te zien. Google biedt deze middelen zelf aan. Daarnaast zijn er een aantal tips en adviezen voor gezinnen, over hoe zij de online veiligheid kunnen bevorderen. De nauwe samenwerking met collega's in branche van Google, non-profitorganisaties en instellingen van de overheid die opkomen voor de bescherming van kinderen en jongeren is een laatste prioriteit.

De veiligheidsinstrumenten van Google

Er zijn verschillende instrumenten waarmee u op een veilige manier gebruik kunt maken van internet. Google heeft hiervoor een aantal hulpprogramma's en opties ontwikkeld. Een van die hulpprogramma's is Google SafeSearch. Dit programma voorkomt dat u kinderen op websites uitkomen met seksueel expliciete inhoud. Er zijn verschillende filters in te stellen, zowel voor tekstuele inhoud als visuele inhoud. Ook YouTube kent een veiligheidsmodus. Dit houdt in dat video's met inhoud voor volwassenen of waar een leeftijdsbeperking op staat, niet via de zoekresultaten naar boven komen. Android kiest op een andere manier voor veiligheid. Zij eisen bij de ontwikkelaars van apps dat zij deze een categorie geven. Deze gaan van 'alle leeftijden' tot aan 'volwassen: hoog'. De verantwoordelijkheid voor het labelen van de apps ligt bij de ontwikkelaars.

Meld onfatsoenlijke inhoud

Doordat iedereen wereldwijd op elk tijdstip iets kan posten en delen, is het onmogelijk alle inhoud te controleren. Er wordt op vertrouwd dat u als gebruiker op een gepaste manier gebruik maakt van het internet. Mocht u iets tegenkomen wat niet gepast is, meld dit dan! Bij verschillende producten, zitten er automatische 'dit is ongepast' functies ingebouwd.

Privacyinstellingen en opties voor delen

Het is belangrijk om goed na te denken wanneer u iets online zet. Hiervoor zijn een aantal opties ontwikkeld, zodat u bepaalt wie welke gegevens ziet. Bij Google+ en YouTube is bijvoorbeeld een functie om zelf te kiezen of u iets 'prive', 'openbaar' of 'verborgen' wilt delen. Gmail maakt gebruik van spamfilters en virusscanners voor de beveiliging van uw gegevens. Op Street View worden, om de privacy van individuen niet te schenden, alle gezichten en nummerborden onherkenbaar gemaakt.

Partners geven raad: veiligheidsproblemen

Er zijn diverse organisaties in Nederland die zich voor een veilige online omgeving inzetten voor kinderen. Zij geven advies over een aantal onderwerpen. Bijvoorbeeld over online materiaal met gewelddadige of seksuele inhoud. Of over 'verliefd op en via internet'. Door de massale ontdekking van internetcommunicatie, is het versieren van andere personen en flirten ook op internet ontstaan.

Het gebruik van social media

Het delen van persoonlijke informatie is ook een vaak besproken onderwerp. Social media wordt dan ook steeds normaler voor kinderen. Online communiceren betekent gelijktijdig publiceren. Leg u kind uit dat alles wat ze online zetten, voor altijd zichtbaar en vindbaar blijft. Dit geldt ook voor cyberpesten. Door te erover te praten met uw kind, helpt u het al grotendeels te voorkomen. Ook voor scholen is het belangrijk om hiermee aan de slag te gaan.

Veiligheidstips van ouders

Als u wilt dat uw gezin op een veilige manier online kan surfen, is het verstandig onderstaande tips door te nemen.

  • Door de computer op een centrale plek te plaatsen, kunt u eenvoudig alle online activiteiten in de gaten houden.
  • Houd in de gaten wanneer uw kind online actief is. U kunt in de geschiedenis van uw browser ook controleren welke websites zijn bezocht.
  • Leg uit hoe je internet op een veilige en verantwoordelijke manier kunt gebruiken. Denk hierbij aan privacyinstellingen, het beschermen van wachtwoorden en het oppassen voor vreemden.
  • Breng u kinderen bij dat ze via sms, e-mail of opmerkingen online niks moeten zeggen wat ze ook niet in het echte leven zouden zeggen.
  • Door het gebruik van antivirussoftware, voorkomt uw virussen voor een groot gedeelte
  • Kijk kritisch naar alle inhoud die online is te vinden.
Gerelateerde blogs
Telefoonnummer controleren Websites kunnen wel een heel mooi design hebben en beschikken ... Lees meer
Goed wachtwoord kiezen Voor uw eigen veiligheid is het van belang dat u een goed wach... Lees meer
Leeftijd Hoe lang bestaat het bedrijf of de webwinkel? Hieraan kun je a... Lees meer
Kvk nummer controleren Sinds juli 2008 is het voor ondernemers verplicht geworden om ... Lees meer